Keuzevrijheid en persoonlijke waarden

“Om te begrijpen waarom bedrijven tegenwoordig zo moeilijk de juiste kandidaten vinden, is het zinvol om het perspectief van de kandidaat-werknemer wat uit te lichten. De war for talent dient zich al een tijdje aan. In het kandidaat-perspectief zien we een groeiende individualisering waarin mensen een optimale keuzevrijheid vooropstellen. De schaarste aan nieuwe competenties en specifieke expertise maakt dit ook mogelijk. We kunnen het ons veroorloven om te zoeken naar dat project waarmee we onze persoonlijke groei optimaal vrijwaren. Het ‘ik’ primeert op het collectieve. Naast keuzevrijheid wordt ook zingeving steeds belangrijker. Mensen zoeken een keuze die aansluit bij hun ethische waarden. Dit maakt dat corporate identity steeds meer aan belang wint.
Voor ons als projectgebonden one-stop-shop is dit redelijk eenvoudig; een divers job-aanbod zit in ons DNA. We zijn steeds op zoek naar nieuwe opportuniteiten.”

Keuzevrijheid vereist wendbaarheid

“Het aanbod van vele projecten vraagt natuurlijk een grote wendbaarheid van medewerkers. Mensen moeten vaak ook wat bijleren en zich flexibel opstellen. Het is dus zeker geen verhaal van alleen rechten en eisen.
Een oplossing is dat we op termijn meer naar een soort ‘hollywood model’ gaan. Een job wordt dan, net als een filmproject, ingevuld met de juiste rollen. Wanneer het klaar is, begint er een nieuw verhaal. Dat verklaart ook de groeiende project- en freelancemarkt. Kandidaten moeten bereid zijn af te stappen van werkgeverszekerheid en groeien naar werkzekerheid. Alweer een concept dat in onze branche vrij evident is: medewerkers worden ingezet per project en zijn niet gebonden aan een bepaald bedrijf.”

Het collectieve element bewaken

“Ook voor werkgevers wordt de zoektocht naar een witte raaf steeds moeilijker. Is het zinvol om iemand aan te trekken met geïsoleerde expertise, die na enkele jaren weer vertrekt? Nauwe en duurzame samenwerkingen met expertorganisaties zorgen hier voor een win-win verhaal. Kandidaten behouden hun keuzevrijheid, terwijl bedrijven de oplossingen voor hun specifieke, tijdelijke noden ook gegarandeerd kunnen vinden. Projecten worden steeds complexer. Outsourcing is dus niet langer een kwestie van kosten besparen, maar van pure noodzaak. Echte ontzorging ligt in het blijven aangaan van flexibele, maar bestendige partnerschappen.”

Contacteer ons
Koen Mees