Rol interne Facility Manager wordt herleid tot intelligente regisseur

Op vlak van Facility Management of gebouwbeheer lopen bedrijven vaak tegen hun limieten aan. Dit werkdomein wint immers meer en meer aan (financieel) belang én inhoud maar er zijn weinig Facility Managers die over een algehele globale kennis beschikken, omwille van de groeiende technische en wetgevende complexiteit. Freestone komt tegemoet aan deze noden via verschillende invalshoeken.

Via Freestone People helpt het bedrijven in hun zoektocht naar projectmedewerkers die experten zijn op vlak van real estate, building of facility. Deze specialisten versterken op tijdelijke basis het interne team. Van vastgoedplanning tot inrichting over bouwcoördinatie tot beheer. Ze kunnen beroepen op hun nationale en internationale ervaring, worden up-to-date gehouden met opleidingen en kunnen, indien nodig, een backoffice aan experten binnen Freestone raadplegen.

Via Freestone Advisory kunnen bedrijven beroep doen op experten om hun projecten inzake bouw en inrichting te ondersteunen en de werking van hun facilitaire organisatie “smart” te optimaliseren. Kwaliteit en kostenbeheersing en het opzetten van “lean” organisaties met smart reporting vormen hierbij de sleutelwoorden.

Architectural-design-architecture-building-443383

Facility Management steeds minder intern

Er zijn steeds minder bedrijven die nog een volledig uitgebouwd bouw- of facilitair team in eigen rangen hebben.

Koen Mees ziet daarvoor drie oorzaken: “In eerste instantie is er de toenemende complexiteit. De expert van vandaag in een kleine of middelgrote organisatie zal in de nabije toekomst over onvoldoende globale kennis beschikken. Die gap invullen, vormt een serieuze uitdaging.
In tweede instantie is er de groeiende wendbaarheid die nodig is in dit soort omgevingen. De belangrijkste vraag hierbij is waar je de beste experten in een korte tijdspanne kan vinden.
In derde instantie is er de nood aan ontzorging bij grotere projecten. Bouwen, verbouwen, herlokaliseren,... dit doe je niet elke dag. Dat betekent dat bedrijven hiervoor geen experten op continue basis in dienst kunnen nemen. Zij geven die zorg dan ook liever uit handen.”

Onze mensen komen in heel diverse bedrijven terecht, steeds met specifieke wensen en noden. Die uitgebreide kennis en ervaring kunnen ze vervolgens bij een volgende klant opnieuw inzetten. Freestone biedt haar eigen medewerkers bovendien intensieve trainingen en opleidingen via de Freestone Academy. Duurzaam ondernemen en investeren in “human capital” vormt de basis van onze strategie Koen Mees

Total Building Management as a Service

Voor Freestone zal de toekomst bestaan uit een model waarbij Building Management en Facility Management gezien worden als een dienst die alle aspecten van de vastgoed lifecycle afdekt, die (gratis) de ondersteunende software aanbiedt en die tegelijkertijd inhuurbaar is. Zonder twijfel een boeiende uitdaging die een groot deel van de toekomst van Freestone én van de markt zal bepalen.