Freestone moest niet enkel rekening houden met budgetneutraliteit, de nieuwe locatie moest ook op vijf minuten wandelafstand liggen van het bpost hoofdkwartier tegenover de Muntschouwburg. In concreto kon er daarom slechts gekozen worden uit een drietal panden. De keuze viel op het volledig gerenoveerde Marquis-gebouw gelegen tussen het centraal station en de Sint-Goedele kathedraal.

PROJECTFICHE

  • Klant: bpost
  • Opdracht: Stay-or-leave & site selectie
  • Timing: 2013 - 2014
  • Locatie: Brussel
  • Oppervlakte: 3.978 m²

Toekomstgerichte, modulaire inrichting

Na drie maanden studiewerk (zijnde behoeftenanalyse, stay or leave business case, marktverkenning en grondige vergelijking van alle opties) en een maand onderhandelen over het nieuwe huurcontract kwam de eigenlijke inrichting aan bod. Door de modulaire inrichting werd de nodige flexibiliteit gegarandeerd voor de verwachte groei.

De verhuisoperatie liet toe om het aantal kasten met 30% te verminderen. Begin juli 2014 nam bpost bank haar intrek in het gebouw. Anno 2014 bood het Marquis-gebouw plaats aan 260 werkplekken op één enkel niveau. Vandaag zijn er werkplekken voor de 220 FTE’s en een 20-tal externe ICT-medewerkers. Alles werd in gereedheid gebracht om op termijn een snelle overschakeling naar het nieuwe werken, met flexibel gebruik van de beschikbare werkplekken, mogelijk te maken.

Bpost_visu_slide1

Financieel voordeel

Hoewel de energieprestaties in het Marquis-gebouw zorgden voor een aanzienlijk lagere verbruikskost in vergelijking met de Brouckèretoren, werd het grootste financieel voordeel gehaald uit de onderhandelde huurvrije periode én een aanzienlijke financiële tussenkomst van de eigenaar in de inrichtingskosten.

Om het gebrek aan ervaring met dergelijke projecten en de bijkomende workload binnen het facilitair departement te kunnen opvangen, bleef Freestone ook na het vinden van een nieuwe thuis aan boord om de nodige ondersteuning te leveren bij de inrichting en inhuizing.

“Het project moest het sluitstuk vormen in het hervormingsproces van bpost bank tot een dynamische en moderne bank. Het feit dat Freestone uitsluitend voor huurders werkt en daardoor enkel onze belangen behartigde in combinatie met hun geïntegreerde aanpak deed ons beslissen om met hen samen te werken." Piet Van Petegem, toenmalig directeur IT en lid van het directiecomité bij bpost bank

Meer weten over een stay-or-leave analyse?