PROJECTFICHE

  • Scope: doorgedreven inspectie van de buitenschil
  • Aanpak: inspecties vanuit de gondels aangevuld met drone inspectie (drone piloot vliegt en fotografeert steeds volgens de aanwijzingen van de inspecteur)
  • Klant: Proximus

Een conditiemeting geeft input voor het opstellen en bijsturen van een meerjarenonderhoudsplanning. Door de jaren heen zijn er namelijk meerdere factoren zoals wind, regen en zon, die inwerken op de kwaliteit en duurzaamheid van bouwelementen. Om gebreken zoals scheurvorming, vochtlekkage, verkleuring, … te kunnen inschatten dringt zich dus periodiek een screening van de staat van het gebouw op.

Deze periodieke evaluatie van buitengevels, daken, mastconstructie en structurele bouwelementen van de ondergrondse en technische bouwlagen vereist doorgaans de inzet van hoogwerkers, steigerconstructies en gevelalpinisten die aan veiligheidskabels met harnassen, levenslijnen en helmen de moeilijke bereikbare plaatsen inspecteren.

Img 6919
“Freestone koppelt haar expertise en kennis aan de nieuwste technologieën waardoor het resultaat nog beter afgestemd werd op onze noden. Het project stelt ons in staat om op een snelle en efficiënte manier een goed beeld te krijgen van de staat van onze gebouwen. Het inzetten van drones biedt bovendien interessante mogelijkheden voor toekomstige samenwerking met Freestone.” Ann Ballaux – National Manager Building, Connectimmo
Img 6934 Res

Drone-inspectie

Freestone stelde echter aan Connectimmo voor om ditmaal drones in te zetten voor de inspecties. Drone inspecties zijn niet alleen veiliger, sneller en kostenefficiënter, ze maken bovendien haarscherpe en betrouwbare foto’s en videobeelden die naderhand in detail geanalyseerd kunnen worden.

Aan de hand van de analyse kan vervolgens beslist worden welke zones een nader onderzoek vereisen door een inspecteur.

Inspecties met infraroodcamera

Dronetechnologie biedt interessante opportuniteiten voor toekomstige projecten. In winterperiode kunnen zo ook inspecties met infraroodcamera uitgevoerd worden om temperatuurverschillen en dus vocht op moeilijk toegankelijke plaatsen te detecteren.

Img 6944 Res

Ook klaar voor een conditiemeting?